Beton - Ban na sloty Dowódcy baterii/działonu, artylerzysty, FO

Awatar użytkownika
Oscar
Chorąży V
Chorąży V
Data dołączenia: 2023-01-26 23:35:26

Beton - Ban na sloty Dowódcy baterii/działonu, artylerzysty, FO

Ban
Wystawił: Oscar#65
Otrzymał: Beton#70

Data: 27.04.2026 1:03

Powód:
Zachowanie na slocie artylerzysty na misji "Far From Home"

Główny argument: Niepoprawne wyznaczenie swojej pozycji na mapie "mniej więcej", bardzo długie realizowanie misji ogniowych, niepoprawne liczenie, nieznajomość klawiszologii przy korzystaniu z artylerii, wprowadzanie chaosu w działania artylerii, wprowadzanie drugiego artylerzysty oraz drużyn piechoty w błąd.

Powody bana z przynajmniej jednym przykładem błędów:
1. Niepoprawne wyznaczenie swojej pozycji. Pada komunikat "jesteśmy gdzieś tu", co jasno wskazuje na brak precyzyjnego oznaczenia pozycji. Nie byliście w stanie stojąc na środku pola oznaczyć precyzyjnie swojej pozycji na mapie bez wykonania podstawowych czynności takich jak triangulacja, czy też po prostu ustawienie się w miejscu umożliwiającym dokładne oznaczenie swojej pozycji na mapie. "Gdzieś tu" okazało się około 180m na północny-wschód od rzeczywistej pozycji artylerii, co później bezpośrednio wpłynęło na niecelny ostrzał, mogło to jednocześnie skutkować przy niesprzyjających okolicznościach friendly-fire.
Timestamp:
Zostało to naprawione dopiero przez Yahikoo po pierwszej misji ogniowej i zorientowaniu się, że pozycja jest błędna.

2. Misje ogniowe były realizowane bardzo długo - przykład misja ogniowa nr1 rozpoczęła się około 25:10 na nagraniu, pierwsze pociski zostały wystrzelone 32:10, co daje 7 minut na jedną misję ogniową, która w dodatku nie była celna, poprawiona po zmianie pozycji to dopiero 36:40, co daje łącznie z poprawką 11,5 minuty na wykonanie jednej misji ogniowej, w dodatku poprawiona misja ogniowa również była niecelna.

3. Niepoprawne przeliczanie i interpretacja danych z narzędzi nawigacyjnych jeśli chodzi o odległość, a także azymut w niektórych przypadkach:
Tutaj przykład przy wykonaniu misji ogniowej nr1, Beton informuje, że do celu ma 2400-2600m, gdzie cel znajduje się w odległości między około 2380-2420m od pozycji artylerii wyznaczonej na mapie.
Dowód odnośnie błędnego wyznaczenia:

Rzeczywistość (krzyżyk fioletowy to wyznaczona pozycja artylerii):

4. Nieznajomość przy korzystaniu z klawiszologii pojawiła się na początku misji gdy artylerzysta nie wiedział w jaki sposób zmienić charge na moździerzu:

5. Wprowadzasz chaos poprawiając Yahikoo, który deklaruje się, że wykona misję ogniową mówiąc, że zrobisz to razem z nim, "bo się sprawdzicie". Co za tym idzie Yahikoo poprawnie wykonuje obliczenia odejmując elewację od tej w tabelii ze względu na różnicę w wysokości, gdzie Ty nie potrafiąc zrobić tego poprawnie mówisz mu, że popełnia błąd i powinien elewację dodać, co nie jest prawdą.

Wprowadzasz chaos po raz drugi. Yahikoo poprawnie wyznacza azymut, wprowadzasz go w błąd kombinując, że to jest taki azymut, a może inny, a może tak, a może inaczej. Nie potrafię zrozumieć dlaczego do tego w ogóle doszło, opóźnienie misji ogniowej o minutę. Przy okazji podlega to pod punkt 3 i niepoprawną interpretację narzędzi nawigacyjnych.

6. Mówisz, że moździerz może mieć rozrzut, przekazujesz informacje drużynie Radrixa, że jesteście ograniczani rozrzutem. To totalna bujda, cały czas od początku powtarzam, że moździerz i rozrzut to przeciwieństwa. Jest on niesamowicie celny i niesamowicie skuteczny jeśli chodzi o precyzyjny ostrzał o ile się trafi. Co ciekawe Yahikoo również teamt "spreada" podłapał później.
Około minuty do obejrzenia:
A tutaj dowód, wykonana przeze mnie misja ogniowa na pozycje, na którą wykonywałeś misję ogniową Radrixa, specjalnie wystrzelone na jak najniższym możliwie chargu (bardziej płasko i większy spread), pokazuje ona dość jasno, że moździerz rozrzutu praktycznie nie ma (uaz postawiony po wybuchu pocisków jako pokaz skali rozrzutu)

Beton, jesteś doświadczonym graczem w naszej społeczności, natomiast Twoje działania na tej misji nie pozwalają mi na podjęcie żadnych innych działań aniżeli uniemożliwienia Ci rozgrywania misji na slotach związanych z artylerią.
Jeśli jesteś zainteresowany zdjęciem bana i grą jako artylerzysta, dowódca baterii czy też FO zapraszam na następną edycję szkolenia artyleryjskiego.

W razie pytań zapraszam na pw.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Beton
St. Sierżant Sztabowy V
St. Sierżant Sztabowy V
Data dołączenia: 2023-01-27 12:55:20

Re: Beton - Ban na sloty Dowódcy baterii/działonu, artylerzysty, FO

Wbiłem na zmęczeniu, i podszedłem do army jak do normalnego wyliczania strzelań, nie chce się bawić w przestawianie liczenia na arme, zostawiam wam tą zabawę
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Beton
St. Sierżant Sztabowy V
St. Sierżant Sztabowy V
Data dołączenia: 2023-01-27 12:55:20

Re: Beton - Ban na sloty Dowódcy baterii/działonu, artylerzysty, FO

Ale skoro zostałem wywołany to:
Pierwsze call'e schodziły długo bo musiałem się "wdrożyć" w liczenie armowe, im dalej idąc tym szybciej to szło, a liczenie starałem się robić z dokładnością do 0,1 tysięcznej
Jeżeli chodzi o bana to inne osoby również popełniły błędy idąc tym tokiem:
1. Jeden z pierwszych calli, gdzie zauważyłem że pozycja na mapie jest "znowu" źle zaznaczona, i ją poprawiam to te 20 m. (Czyli ja wyznaczyłem źle, Yahiko poprawił bliżej ale też niedokłanie, i dopiero ja ją poprawiłem na dokładność do 1m)
2. tutaj wyliczanie przeze mnie nastaw z dokładnością do xxxx.x i potwierdzenie trafień w cel, czas dalej długi bo liczyłem z głowy (zanim ogarnąłem żeby użyć kalkulator :D)
3. Tutaj od FO poprawka żeby strzelać na taką samą odległość ale z przeniesieniem kierunku na wschód, gdzie my nie stoimy w linii z nim, czyli przeniesienie przez nas ognia z tą samą nastawą skutkowałoby missem co wyłapałem
4. Tutaj błąd FO który źle podał kierunek poprawki, zamiast "oddalić" ostrzał to podał żeby przenieś go na północ - czyli bliżej swojej pozycji + mój błąd gdzie mam radio pod ctr+f i się ładunek zmieniał (moment gdzie FO ogarnął że źle dał poprawkę)
5. Tutaj FO który podaje nam znowu poprawkę o 2/3 stopnie, gdzie dla nas przez różnicę odległości pomiędzy nami, odległość poprawki 2/3 stopnie wynosi prawie 300m, i dodatkowo "wprowadza chaos" każąc korzystać ze złych nastaw
6. Tutaj tłumaczę jak używać narzędzi żeby wyznaczać tysięczne z dokładnością do 1 tysięcznej
7. Kolejna misja, 2min, w tym Yahiko który miał kilkanaście sek. problemów z ts3 + poprawił mnie
wyłapanie przeze mnie że jesteśmy na innej wysokości i wprowadzenie poprawki
8. Tutaj Yahiko zły charge, zdarza się
9. Tutaj FO źle podał koordynaty wcześniejszego celu, o czym świadczą poprawki
10. Kolejna poprawka od FO "o 5 stopni", gdzie dla nas 5 stopni to 90 tysięcznych przy 2km prawie
11. Tutaj ostrzelanie ZSU które trafiliśmy punktowo po poprawce, bez dokładnych gridów
12. Tutaj ostrzał przeze mnie celu po 1,5min, celny
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
Zablokowany